



ZERO DISCRIMINATION:

Are TB stigmas susceptible to intervention and how do we get there? May 19th, 2016 9:00-15:00 Humanity House, The Hague

Facilitator: Kate Macintyre

Time

9:00

9:30

9:45

Lunch

13:15

Q Who Duration Joint Opening: The global momentum to tackle TB stigma Ernesto Jaramillo World 20 min in the context of the END TB Strategy, the goal of Zero Health Organization Suffering and the Global Plan call for a Paradigm Shift Suvanand Sahu Deputy Executive Director Stop TB Partnership Secretariat Alice Zwerling Incorporating the TB stigma reduction lens into TB 15 min Policy Making – via Justice Enhanced Cost Effectiveness **KNCV** Analysis—The case of TB Infection Control Discussion Kate Macintyre 15 min Synthesizing the TB stigma reduction literature

10:00	What are the evidence-based approaches to reduce an- ticipated TB stigma in the general population? What are the evidence-based approaches to reduce internalized and enacted TB stigma?	Nina Sommerland U. Antwerp	10 min	
10:15	Who? How? What? When? Where? Insights on Interven- tions derived from secondary analysis of data from 39 countries Is TB knowledge the key to TB stigma reduction? Whom stands up to stigma in health facilities?	Mirjam Bakker Ente Rood KIT	20 min	
10:35	Discussion	Kate Macintyre	10 min	
10:45	Теа		15 min	
11:00	TB Stigma Reduction – Gender and Intersectionality	Jeremiah Chikovore HRSC	15 min	
11:20	Panel Discussion: Investing in (TB) Stigma Reduction: Opportunities and challenges from the donor perspective	(TBD) DGIS Hyeyoung Lim, GFATM Charlotte Colvin, USAID	50 min	
Don't Reinvent the Wheel: on Synergies and Lessons Learned				
12:15	How can HIV stigma reduction lessons be translated to the TB field?	Anne Stangl ICRW	20 min	
12:40	Evaluation of an HIV Self-Stigma Reduction Intervention	Nadine Ferris France The Work for Change	20 min	
13:00	Discussion	Kate Macintyre	15 min	



45 min



14:00	How can lessons from Leprosy stigma reduction be trans- lated to the TB field?	Wim van Brakel Netherlands Leprosy Relief (NLR)	20 min
14:30	Discussion on next steps – ideas on the way forward TB Stigma Reduction –Research & Policy Agenda Working together to pilot new approaches	Michael Kimerling KNCV	30 min

End formal program by Thursday, 15:00 Tour of the Humanity House Museum Interactive Migration simulation